söndag 22 maj 2011

Vad har Shakespeare och Freud gemensamt?

Har ibland förmånen att bli donerad böcker av andra som rensat sina hyllor. På så vis kan man få läsa böcker som man inte visste fanns och är riktiga pärlor. Analys av ett mord  av Jed Rubenfeld vet jag inte om den hör till den kategorin. Svenska Dagbladet skriver att det är "En stimulerande och fascinerande deckare". Vet jag inte om jag håller med om riktigt.

Den börjar ganska spännande. Man hittar en kvinna i en lyxvåning i den rikare delen av New York som hängts upp, piskats och strypt. Så långt känns det ju som att det här kan bli riktigt smaskiga intriger i den rika societén i förra sekelskiftets början i N. Y. Freud är i ropet och har just kommit till Amerikat för att sprida sina oidipustiska komplex. Men nu börjar det bli lite rörigt. Hans lärjunge Herr Jung är med på resan och har en sidohistoria som man inte riktigt får kläm på. Liksom en massa annat som man inte förstår har med själva grundintrigen att göra. Och så Shakespeare på det.  He bli för mycke komplotter att håll reda på helt enkelt. Det är som om det var flera böcker i en.

Men författarens beskrivning av den tidens New York och hur det höll på att växa fram ska han ha en stor eloge för. Alla rikingar med fruar som skulle bräcka varandra med stora palats och fester. Vilka koder som gällde m.m.

Denna bok ska tydligen bygga på en verklig händelse som utspelade sig under den detta första och enda besök Freud gjorde i Amerika. Han hävdade senare att denna resa var bidragande orsak till att han blev sjuk sen.

Och de där Richard & Judy som utnämnt denna bok till Best Read of the Year kan inte ha läst nån annan bok för det stämmer då sannerligen inte. Varken i år eller 2006, då boken gavs ut i Amerika.


~ L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar