fredag 10 maj 2013

Det finns annan frukt än apelsiner.

Jeanette Winterson. Har hört talas om henne i evigheters evigheter. Sen. Såg jag henne som gäst i Babel. Och. Sicken kvinna. Blev helt enkelt nödd och tvungen och införskaffa hennes biografi om hur hon blir adopterad av en strängt religiös kvinna som verkligen går all-in för sin kristna tro. Hon vill ha barn men gärna slippa föda dem själv. Lite som jungfruerlig födsel fast utan att vara inblandad i den själv.

 Jeanette blir uppfostrad hemmavid med bibeln som grundläsebok tills engelska motsvarigheten till svenska skolstyrelsen skickar ett brev till modern att jäntan måste få gå i vanlig hederlig skola. Frk J får verkligen kämpa när hon möter en helt ny värld. Till råga på allt går hon och blir upp över öronen förälskad. I en flicka. Vilket nära nog ger modern störtblödning. Inte nog med att J måste röra sig i den syndiga världen hon blir förtappad å det värsta genom att gilla tjejer.

Det är en tragisk berättelse om en inskränkt morsa och en dotter som försöker vara till lags men som kämpar för rätten att vara den hon är och älska den hon vill.

Det är både skratt och gråt. Och en jävla massa apelsiner.

Läs!


~ L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar