torsdag 1 november 2012

Födelsedagskäk.

Hade besök av modren helgen som var. Eftersom hon ska till att fylla år i morgon så var det ju lika bra att bjuda damen på en middag som anstår ett födelsedagsbarn av hennes kaliber.

Förrätt: 

Skivad avokado, 
2-3 msk créme fraiche blandat med lite majonnäs, 
en stor tesked stenbitsrom, 
toppad med lite finhackad rödlök och persilja.
Servera på polarknäcke och till det en kall öl.

Varmrätt:

Helstekt fläskytterfilé m. ugnsrostade rotsaker, en och annan körsbärstomat och salviasås.

Sätt ugnen på 200 grader.


Ugnsrostade rotsaker:
 
Ett gäng morötter.
En stor bit rotselleri.
En lika stor bit kålrot.
Ett gäng tvättade potatisar. 
En stor bit palsternacka.
En par 10 - 15 st körsbärs el. plommontomater.

Skiva alla rotsaker i lagom stora skivor och bitar så de gräddas jämt och inte tar så lång tid.
Lägg i en ugnssäker form tillsammans med tomaterna.

Häll över en del olivolja och strö över en halv påse fänkålsfrön.

Låt  grädda i ugnen i övre delen av ugnen tills rotsakerna och tomaterna har en fin "rostad" yta.

Fläskytterfilén:
Rulla den i massor med salvia, grovmalen svartpeppar och havssalt.
Minst 4 msk smör i en gjutjärnspanna el. gryta
 Bryn filén ordentligt runt om.
Linda in den i aluminiumfolie med lite smör och in i ugnen i en form längst ner så den blir bra genomstekt samtidigt som du rostar rotsakerna och tomaterna.

När jag gjorde detta så fick det stå i ugnen i ca 1,5 timme inklusive bryning av filén.


Salviasås:

      Spara stekspadet i pannan. 
Häll i en 3-4 dl vatten.
Tillsätt en halv kalvbuljongtärning.
Smaksätt med mer salvia, lite grovmalen svartpeppar, havssalt, 
några droppar Worcestersås och balsamvinäger samt ca 1 dl rött vin,
Blanda 1-2 msk mjöl med lite vatten och vispa i spadet.
Låt sjuda en stund. 
Häll i en 3dl grädde.
Låt sjuda en stund till tills såsen börjar bli lite tjockare.
Smaka av och tillsätt mer av ovan nämnda tillbehör om det skulle behövas så att inte såsen känns för salt eller för tunn, eller för tjock.


Sen rev jag lite fin cheddarost och blandade med smör och till detta serverade jag ett gott dinkelknäckebröd.

Ett gott rött vin passar utmärkt som dryck till detta.

Desserten bakade jag med plånboken:

Det blev en prinsesstårta (eller flintskalletårta som brorsan T. kallar den så fint) 
och kaffe m.  en lite whisky som avec.




Ja var inte det födelsedagskäk värdigt en finfin morsa så säg?



~ L.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar