måndag 4 augusti 2014

Till fjälls.

På min tredje semesterveckas första dag hoppa jag på bussen till fjälls till mamsen.
Möter upp systeryster i Storuman för att proviantera. Det blir åska och strömavbrott så vi får vänta ut det hela hos faster B. i väntan på att affären ska öppna igen. Vi hade turen att bli bjudna på nybakta bullar och uppdaterade på vad som hänt sen sist.
 

När vi landade hos mams så var det dags för lite mera regn och har man sett; det var dubbla regnbågar över Gardfjället. 
 
 Pappa satte för längelängesedan upp en planka under takets kant till hjälp för svalorna. Dessa har haft bostadsrätt där sedan dess. Och flyguppvisningar för oss. Och när dessa har flyttat in för årets häckning då vet man att våren är på gång.
 
Mamma hade åkt till Virisen med min broder C. när han var hemma för att äta lunch. Tyvärr visste de inte om att man måste ringa dagen innan och boka. Inte för att det är kanske är fullbokat - utan för att kockerskan ska kunna förbereda.
 Därför bestämde jag och systeryster att vi skulle åka dit med mamma. Dessa bygder är barndomstrakter för henne. Hennes mamma är född och uppväxt 4 km från Virisen och min mamma spenderade alla sina somrar där hos sin morfar när hon växte upp.
 
Det blev med andra ord en fin minnesresa för mamma. Jag har aldrig varit på denna plats och  min syster har varit där en gång när hon var liten och då tyckte hon att det var väldigt mycket vatten i sjön. Att höra mamma berätta om i vilken riktning de olika barndomsplatserna låg och att hon åkt skidor denna väg och andra minnen var väldigt fint.
 
Och känslan av att veta att det är i dessa trakter mina förfäder har levt och verkat i tider när det fanns varken väg, el eller rinnande vatten är omvälvande. Inte underligt att man blir så lugn av att vistas i dessa omgivningar.
 
 Vi valde ugnsfolieinbakad röding med rot - och grönsaker. Till det fick vi hemgjord rabarbersaft, hembakt bröd och kaffe & kaka till efterrätt. Allt detta för endast 150 kr.
 
Och med den fantastiska utsikten som skådas bilden ovanför fisken fick vi alldeles gratis!
 


De startade detta för 3 år sedan och använder endast lokala råvaror. De har Gotlandsfår och Allmogefår. De har också  nötboskap. De jagar fågel själv och anordnar även jaktresor.
Man har även stugor till uthyrning och en bastu. Året runt.
De har också en liten gårdsbutik.

 
 
De har ett gäng (betydligt fler än denna trio) höns som de håller för egna ägg och dessa går ut och in som de vill i ett hål i ladugårdsväggen. Till synes helt obrydd om att det kör bilar och folk promenerar omkring i deras omgivningar.


Inne i själv restaurangen hänger det flera klädkrokar smidda på detta viset. Med huvudet av en bagge. Snyggt/ fiffigt eller hur!?
Tyvärr blev det lite dålig skärpa ( kan ju vara rabarbersaften...) men det syns ju i alla fall hyfsat.


Vi tog vägen "över Tärnaby" hem och passerade denna vackra vy vid Ängesdalsvägen.
 Det är fantastiskt ställe, för båda sidor om sjön är ganska branta, men människor har lyckats bygga hus och fähus ändå. Detta i en tid när det fanns varken grävmaskiner och andra elektriska byggnadsredskap.
Sommartid är det MASSOR med blomster i olika valörer som spirar i dessa trakter och rallarrosen finns det hela ängar av.

Så har du/ni nån gång vägen förbi dessa trakter sommartid så åk då denna väg och gör ett besök i den icke helt centrala - men fantastiska restaurangen i Virisen!

 Har ni inte vägarna förbi så tycker jag du/ni ska bestämma att ni kör ändå.


~ L.
 


1 kommentar:

  1. Hej..så vackra bilder du lagt in Så härligt levande du berättar om fjällbygden och allt liv där Kram Hälsa din mor

    SvaraRadera