söndag 3 augusti 2014

Till Minoritetsfolkens Lov.

Förra onsdagen hade jag tur med både väder, sällskapet (Louise & Kusin Maja) och utsikten.

Det var Holmö visfestival som firade 20 år och ställde till med Jubileumskonsert i Döbelns Park.
 
 Ronny Eriksson med komp hade diktat ihop en del fina samhällskritiska visor och berättade som vanligt med skön humor om både de ena och andra dråpliga från sin hembygd.
 Samt att han agerade konferencier - med den äran.

Det var finsk/romsk musik med en riktig dragspelsvirtous. Farsgubben hade  gillat denne snubbe då pappa var en duktig dragspelare själv. Det enda trista var att de aldrig presenterade något om sångerna på svenska så trots vacker stämma och komp var det lite miss då man inte hade ett hum om vad det handlade om då alla sånger var på finska.

Idol Fagervall / Vinnare av Stjärnor på is,  har bildat duo med en Björkenvall och bjöd på skön stämsång med assist av en elgitarr. Som var sproilans ny. Gitarristen  hade gått för att köpa strängar och kom ut med en ny gitarr.... De här grapparna från Tornedalen sjöng även en sång på Mielänkeli.


 Den här tösabiten i gula klänningen, Louisa Lyne härstammade från Härnösand men huserar numera i Malmö med detta fantastiska komp, di Yiddishe Kapelye. Jiddish var det språk hon sjöng på och när hon berättade om en av författarna till en av sångerna hur denne 1943 framträdde med den sången under en föreställning i ett lerigt getto inför Gestapo och SS och hur författaren efter föreställningen skickades till koncentrationsläger då kan jag säga att det soliga vädret med ens kändes väldigt avlägset...
 Men sången som blivit en frihetssång. Det kan jag förstå.
 Sara Mariella Gaup i denna vackra utstyrsel jojkade vackert både sin pappa, "styggt vaer" och om att inte laga mat mittinatten för då kan man bränna sig....

... Detta tillsammans med en av Norges bäste jazzmusiker på Kontrabas som spelat med Bobby McFerrin och andra kända musiker på andra sidan pölen. Hans egna sånger hade integrerats med Sara Marielles så det blev en häftig mix av samisk jojk och djuplodande engelska texter a lá Bruce Springsteen. Kolla upp dem båda vettja!



Och så kvällens huvudnummer.


Buffy Sainte-Marie .

Jag säger bara

WOW.






Bara hon var värd de 300 kronorna som biljetten kostade.
Och jag säger då bara det att kommer hon fler gånger till detta nordiska land kommer jag att vara där och se henne.

Denna fantastiska kvinna som är 73 bast och sjunger med sådant röj.

Amen.
 
~L.
  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar